Akcjonariusze

Rejestracja użytkownika

*
*
*
*
*
*

* Pola wymagane.

Kasza manna błyskawiczna

Kasza manna błyskawiczna zwana też grysikiem jest drobniutka. Otrzymuje się ją z ziarna pszenicy. Ze wszystkich kasz manna posiada najwięcej zastosowań. W kuchni sprawdza się jako samodzielne danie, budyń lub zamiennik bułki tartej, wspaniale zagęszczając mięso na kotlety sosy, zupy lub jako składnik ciasta.

Kasza manna zwykła

Kasza manna zwykła zwana też grysikiem jest drobniutka. Otrzymuje się ją z ziarna pszenicy. Ze wszystkich kasz manna posiada najwięcej zastosowań. W kuchni sprawdza się jako samodzielne danie, budyń lub zamiennik bułki tartej, wspaniale zagęszczając mięso na kotlety sosy, zupy lub jako składnik ciasta.

Kasza jęczmienna perłowa

kasza jęczmienna perłowa StoisławKasza jęczmienna perłowa małe, połyskujące perełki uzyskuje się poprzez pocięcie jęczmiennego pęczaku, które następnie poddaje się obtoczeniu i polerowaniu. Sposób obróbki ziarna pozbawia ją nieco wartości zdrowotnych ponieważ w przeciwieństwie do kaszy mazurskiej proces obtaczania (polerowania) trwa dwukrotnie dłużej. Jednak jak wszystkie inne kasze jęczmienne i ta należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych a jej wygląd przypominający malutkie perełki zachwyca każdą nawet najwybredniejszą gospodynię domową. Kasza perłowa często pojawia się w zupach, choćby popularnym krupniku.

Kasza gryczana

kasza gryczana Stoisławkasza gryczana Stoisław

Kasza gryczana ugotowana na sypko jest wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs, zrazów lub nawet pierogów.  Spośród wszystkich kasz, właśnie ta jest najbardziej wartościowa, jeżeli chodzi o właściwości odżywcze. Najwięcej w niej witamin z grupy B, najcenniejsza B17(amigdalina) posiada silne właściwości antynowotworowe. Biorąc pod uwagę cały zestaw kasz, właśnie gryczana zawiera też najwięcej magnezu.

Kasza jęczmienna mazurska

kasza jęczmienna mazurska Stoisławkasza jęczmienna mazurska Stoisław

Kasza jęczmienna mazurska jej smak docenia najwięcej osób, decydujących się na jedzenie kasz. Małe, połyskujące cząstki uzyskuje się poprzez pocięcie jęczmiennego pęczaku, a następnie poddaje się krótkiemu procesowi obtaczania (szlifowania) w celu poprawy walorów estetycznych. Taki sposób produkcji kaszy nie pozbawia jej wartości zdrowotnych. Jednak jak wszystkie inne kasze jęczmienne i ta należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.