Akcjonariusze

Rejestracja użytkownika

*
*
*
*
*
*

* Pola wymagane.

Chleb pszenno-żytni

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI

przepis na „keksówkę”

 

Składniki:

  1. 500 g Mąki na chleb pszenno-żytni Młyny Stoisław (porcja na raz)
  2. 25 g świeżych drożdży
  3. 400 ml lekko ciepłej wody (temperatura około 30-350C)
  4. płaska łyżka soli
  5. łyżka cukru
  6. 4 łyżki Płatków owsianych górskich błyskawicznych Młyny Stoisław (opcjonalnie)
  7. 2 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania powierzchni chleba (opcjonalnie)
  8. tłuszcz do wysmarowania formy + mąka pszenna do posypania formy

Przygotowanie:

  1. Z drożdży, cukru oraz 100 ml lekko ciepłej wody przygotować rozczyn.
  2. Do miski wsypać Mąkę na chleb pszenno-żytni Młyny Stoisław (porcja na raz) i sól, następnie dodać 300 ml lekko ciepłej wody oraz przygotowany rozczyn. Całość wymieszać ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego do uzyskania równomiernej konsystencji. Pod koniec mieszania dodać opcjonalnie płatki oraz ziarna słonecznika. Przygotowane ciasto pozostawić pod przykryciem na 20 minut.
  3. Następnie wygnieść ciasto ręcznie i przenieść do wcześniej przygotowanej formy. Pozostawić na 20 - 30 minut aż uzyska ono wysokość do ¾ wysokości formy. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika posypać opcjonalnie jego wierzch słonecznikiem i delikatnie naciąć jego powierzchnie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku (2000C) przez 45-50 minut przy włączonej grzałce góra – dół lub w nagrzanym piekarniku (1800C) przez 45-50 minut przy włączonym termoobiegu.

 

Porada: aby uzyskać ładniejszy wygląd bochenka wstawić na dół piekarnika naczynie żaroodporne z wodą.

Pizza włoska

PIZZA WŁOSKA „na dużą blachę”

na cienkim cieście

  • 500 g mąka na pizzę włoską typ „00" (Porcja na raz)
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych
  • 330 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sos pomidorowy

 

ULUBIONE DODATKI np.: ser, szynka, pieczarki, salami, kukurydza, papryka, cebula, oliwki, owoce morza.

PRZYGOTOWANIE CIASTA: Drożdże i cukier rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody i odstawiamy na kilka minut.

Mąkę, sól oraz oliwę mieszamy w misce i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiając ręcznie ciasto przez kilka minut, dolewamy co jakiś czas pozostałą część ciepłej wody. Ciasto powinno być jednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk.

Z ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia w przykrytej ściereczką misce na około 30-40 min. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm), nadając odpowiedni kształt. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, smarujemy sosem pomidorowym i dekorujemy dodatkami według uznania. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w temp. 220-250°C przez 12-15 min.

 

Pyszne kotleciki z kalafiora i otrąb pszennych Stoisław

Potrzebujesz:

  • 1 średni kalafior lub mrożonkę z kalafiora
  • 200 gramów płatków owsianych z Młynów w Stoisławiu,
  • 2 jajka,
  • 1 pęczek natki pietruszki lub drobno pokrojoną zieloną część pora (pół szklanki)
  • dużą cebulę zeszkloną na oliwie
  • łyżkę mąki pszennej z Młynów w Stoisławiu
  • otręby pszenne z Młynów w Stoisławiu do panierowania kotlecików,
  • sól, pieprz, oliwę, słodką paprykę, czosnek (surowy lub suszony) do smaku.

Czas przygotowania: 30 minut

A teraz do dzieła:

  • gotuj na parze różyczki kalafiora przez 10-15 minut.
  • odcedź wodę, rozgnieć kalafior tłuczkiem do ziemniaków i dodaj jajka, płatki owsiane z Młynów w Stoisławiu , natkę lub porę oraz przyprawy
  • uformuj niewielkie kotlety.
  • panieruj kotleciki w otrębach pszennych z Młynów w Stoisławiu i smaż na oliwie do zarumienienia.

Kotleciki możesz jeść: z puree ziemniaczanym, chlebem lub makaronem.  Pasuje do nich sos czosnkowy, koperkowy lub myśliwski.

Dobra rada: odcedzoną z kalafiora wodę oraz grubsze części kalafiora zachowaj do jutrzejszej zupy jarzynowej.

Biszkopt

Pora na udany Biszkopt!

Potrzebujesz:

  • 5 sztuk jajek (koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową)
  • 110 g mąki pszennej Tortowej Stoisław
  • 150 g cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej

I do dzieła:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko na dnie)
  3. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodawanie cukru po 1 łyżce nie przerywając ubijania
  4. Dodawać żółtka jedno po drugim, miksując i nie przerywając miksowania
  5. Do osobnych misek przesiać obie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach lub też wymieszać je delikatnie szpatułką aż do połączenie się składników, starając się, aby piana jak najmniej opadła
  6. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy, wyrównać lekko wierzch, wstawić do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika, biszkopt piec ok. 30-40 min (piekarnik nastawiony na grzanie z góry i dołu), sprawdzić jego suchość  patyczkiem
  7. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok. pół metra upuścić (w formie) na stół, aby zapobiec opadaniu ciasta
  8. Następnie formę z ciastem należy odstawić do lekko uchylonego piekarnika aż do jego całkowitego wystygnięcia
  9. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy i wyjąć.
        
         A teraz można zabrać się za pyszne torty, ciasta z kremem i inne pyszności :)       Z mąką Tortową Stoisław zawsze udane wypieki!

 

Najcenniejszy dietetycznie produkt zbożowy

Płatki to po prostu zgnieciony ziarniak razem ze wszystkimi składnikami znajdującymi się w ziarnie. A ziarno to przebogaty magazyn składników odżywczych. Najdelikatniejsze są płatki owsiane.   Zawierają  potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, witaminy grupy B, witaminę PP, błonnik oraz spore ilości cynku. Ważnym składnikiem jest błonnik rozpuszczalny tak zwane beta – glukany. Regularne spożywanie płatków owsianych może zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.

Wysokiej jakości płatki owsiane wyprodukowane w odpowiednim procesie technologicznym nie wymagają gotowania, a jedynie zalania wrzątkiem mleka, wody lub bulionu. Dzięki czemu nie tracą one cennych składników w procesie gotowania.

Płatki z pszenicy lub jęczmienia, a zwłaszcza żyta wymagają gorącego płynu, bo są twardawe. Najlepszym dodatkiem do płatków jest łyżeczka miodu.

Kupując płatki z dodatkiem „śniadaniowe” warto przeczytać na opakowaniu skład produktów,  jaka jest  zawartość tłuszczu, cukru ale także zwrócić uwagę czy są płatki z ziarna zbóż.           Warto samemu zrobić mieszankę śniadaniową z czystych płatków zbożowych wzbogaconych w ulubione owoce suszone lub inne dodatki typu miód, orzechy, jogurt.

Na co zwracać uwagę przy zakupie płatków:

• Na renomowanego producenta – trzeba mieć świadomość, że proces produkcji płatków (w odróżnieniu od kaszy) jest złożony, wymaga wielu urządzeń czyszczących, a ponadto prażenia w wysokiej temperaturze. Tam gdzie jest wysoka temperatura jest też zawsze szybkie rdzewienie urządzeń. Z kolei prażarki z blachy nierdzewnej są kosztowne. A więc na opakowaniu producent.

• Sprawdzić, czy jest w płatkach coś więcej niż ziarno zbóż.

• Płatki drobne lub cięte są mniejsze, ale delikatniejsze.

• Płatki owsiane wiążą wapno, dlatego przy ich spożywaniu starajmy się wzbogacić dietę o nabiał. Płatki mają za to selen który rzadko występuje w pokarmach.

• Płatki zawierają naturalny tłuszcz i  jełczeją. Należy sprawdzić na opakowaniu datę przydatności do spożycia.