Produkt miesiąca_03

 Mąka pszenna tortowa typ 450

Zbliżają się Święta Wielkanocne – cudowną atmosferę świąt tworzą własne, pachnące, domowe  wypieki. Do tego celu tradycyjnie nadają się najwyższej jakości mąki z polskich zbóż, produkowane już od ponad 50 lat przez Młyny Stoisław. Mąka pszenna tortowa typ 450 jest to mąka wysokogatunkowa, o niskiej popiołowości, bardzo jasna, znana i ceniona przez wszystkie gospodynie domowe za lekkość, miałkość i niezawodność przy wypieku pachnących tortów i biszkoptów. Charakterystyczne opakowanie w kolorze czerwieni i bieli zdecydowanie wyróżnia się na półce sklepowej, przyciągając uwagę. Zbliża się ważna uroczystość rodzinna, a Ty nie wiesz jak zachwycić gości? przedstawiamy sprawdzony przepis na biszkopt który zawsze wychodzi – sekret: mąka pszenna tortowa z Młynów ze Stoisławia.

Składniki: 

• ¾  szklanki mąki pszennej tortowej z Młynów ze Stoisławia
• ¾   szklanki mąki ziemniaczanej
• ¾ szklanki cukru
• 5 jaj
• 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• odrobina soli
Wykonanie:
1. Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać odrobinę soli i cukier i ubić robotem.
2. Do tak przygotowanej masy włożyć stopniowo żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.
3. Tak przygotowaną masę włożyć do blachy tortowej i włożyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180°C na 30 minut. Nie otwierać piekarnika, jest ryzyko że ciasto opadnie.
Życzymy smacznego.