Mąki standaryzowane

mąki standaryzowane – dostępne na specjalne życzenie klienta

MĄKI STANDARYZOWANE w STOISŁAWIU - mąki z dodatkiem wysokiej klasy preparatu enzymatycznego, który jest gotową mieszanką naturalnych komponentów, nie modyfikowanych genetycznie, poprawiających jakość wypiekową mąki pszennej. Zastosowanie tego rozwiązania w młynarstwie jest podstawą bardzo dobrych wyników wypiekanych asortymentów piekarniczych i cukierniczych.
Efektem naszej standaryzacji jest doskonała mąka piekarsko-cukiernicza pozwalająca osiągnąć rewelacyjne wyniki jakościowe i objętościowe pieczywa pszennego oraz mieszanego. Ten typ mąki standaryzowanej wyklucza konieczność dodawania polepszacza, gdyż mąka jest wzbogacona wystarczającą dawką naturalnego preparatu enzymatycznego, który zastępuje jego działanie.

Podstawowe różnice pomiędzy mąką zwykłą a mąką standaryzowaną:

Wyrównane właściwości wypiekowe mąki na przestrzeni czasu, większa stabilność mąki, co wpływa na dłuższą tolerancję czasu obróbki ciasta oraz większą odporność na wstrząsy, mąka wygodniejsza do produkcji piekarsko – cukierniczej ze względu na ograniczenie lub kompletną eliminację dodatku polepszacza, zwiększona wodochłonność mąki, poprawienie wyglądu zewnętrznego pieczywa (ładnie "skostkowana" czyli popękana i chrupiąca skórka), większa objętość pieczywa, wyrównana struktura miękiszu po wypieku, przedłużona świeżość pieczywa.