CHLEB PSZENNO-ŻYTNI
przepis na „keksówkę”
Składniki:
- 500 g Mąki na chleb pszenno-żytni Młyny Stoisław (porcja na raz)
- 25 g świeżych drożdży
- 400 ml lekko ciepłej wody (temperatura około 30-350C)
- płaska łyżka soli
- łyżka cukru
- 4 łyżki Płatków owsianych górskich błyskawicznych Młyny Stoisław (opcjonalnie)
- 2 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania powierzchni chleba (opcjonalnie)
- tłuszcz do wysmarowania formy + mąka pszenna do posypania formy
Przygotowanie:
- Z drożdży, cukru oraz 100 ml lekko ciepłej wody przygotować rozczyn.
- Do miski wsypać Mąkę na chleb pszenno-żytni Młyny Stoisław (porcja na raz) i sól, następnie dodać 300 ml lekko ciepłej wody oraz przygotowany rozczyn. Całość wymieszać ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego do uzyskania równomiernej konsystencji. Pod koniec mieszania dodać opcjonalnie płatki oraz ziarna słonecznika. Przygotowane ciasto pozostawić pod przykryciem na 20 minut.
- Następnie wygnieść ciasto ręcznie i przenieść do wcześniej przygotowanej formy. Pozostawić na 20 - 30 minut aż uzyska ono wysokość do ¾ wysokości formy. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika posypać opcjonalnie jego wierzch słonecznikiem i delikatnie naciąć jego powierzchnie.
- Piec w nagrzanym piekarniku (2000C) przez 45-50 minut przy włączonej grzałce góra – dół lub w nagrzanym piekarniku (1800C) przez 45-50 minut przy włączonym termoobiegu.
Porada: aby uzyskać ładniejszy wygląd bochenka wstawić na dół piekarnika naczynie żaroodporne z wodą.