CHLEB ŻYTNI
Przepis na keksówkę 12x30 cm
Składniki:
- 500 g MĄKI ŻYTNIEJ Z ZAKWASEM NA CHLEB ŻYTNI „MŁYNY STOISŁAW” (porcja na raz)
- 15 g świeżych drożdży
- trzy płaskie łyżeczki soli
- 400 ml lekko ciepłej wody (temperatura około 30-350C)
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Do miski wsypać mąkę żytnią z zakwasem Młyny Stoisław (porcja na raz), pokruszone świeże drożdże, sól, a następnie dodać 400 ml lekko ciepłej wody. Całość wymieszać ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego do uzyskania równomiernej konsystencji. Następnie przenieść ciasto do wcześniej przygotowanej formy (wierzch ciasta można przyprószyć mąką żytnią typ 720) i pozostawić pod przykryciem na 60 minut (ciasto powinno w tym czasie osiągnąć wysokość ¾ wysokości formy).
- Piec w nagrzanym piekarniku (2000C) przez 50-60 minut przy włączonej grzałce góra – dół lub w nagrzanym piekarniku (1800C) przez 50-60 minut przy włączonym termoobiegu. Po 10 minutach od wyciągnięcia z piekarnika wyciągnąć bochenek z formy i pozostawić do dalszego ostygnięcia.
Porada: aby uzyskać ładniejszy wygląd bochenka wstawić na dół piekarnika naczynie żaroodporne z wodą.