Potrzebujesz:
- 1 średni kalafior lub mrożonkę z kalafiora
- 200 gramów płatków owsianych z Młynów w Stoisławiu,
- 2 jajka,
- 1 pęczek natki pietruszki lub drobno pokrojoną zieloną część pora (pół szklanki)
- dużą cebulę zeszkloną na oliwie
- łyżkę mąki pszennej z Młynów w Stoisławiu
- otręby pszenne z Młynów w Stoisławiu do panierowania kotlecików,
- sól, pieprz, oliwę, słodką paprykę, czosnek (surowy lub suszony) do smaku.
Czas przygotowania: 30 minut
A teraz do dzieła:
- gotuj na parze różyczki kalafiora przez 10-15 minut.
- odcedź wodę, rozgnieć kalafior tłuczkiem do ziemniaków i dodaj jajka, płatki owsiane z Młynów w Stoisławiu , natkę lub porę oraz przyprawy
- uformuj niewielkie kotlety.
- panieruj kotleciki w otrębach pszennych z Młynów w Stoisławiu i smaż na oliwie do zarumienienia.
Kotleciki możesz jeść: z puree ziemniaczanym, chlebem lub makaronem. Pasuje do nich sos czosnkowy, koperkowy lub myśliwski.
Dobra rada: odcedzoną z kalafiora wodę oraz grubsze części kalafiora zachowaj do jutrzejszej zupy jarzynowej.