Udany biszkopt

Rejestracja użytkownika

*
*
*
*
*
*

* Pola wymagane.

Biszkopt

Pora na udany Biszkopt!

Potrzebujesz:

  • 5 sztuk jajek (koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową)
  • 110 g mąki pszennej Tortowej Stoisław
  • 150 g cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej

I do dzieła:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko na dnie)
  3. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodawanie cukru po 1 łyżce nie przerywając ubijania
  4. Dodawać żółtka jedno po drugim, miksując i nie przerywając miksowania
  5. Do osobnych misek przesiać obie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach lub też wymieszać je delikatnie szpatułką aż do połączenie się składników, starając się, aby piana jak najmniej opadła
  6. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy, wyrównać lekko wierzch, wstawić do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika, biszkopt piec ok. 30-40 min (piekarnik nastawiony na grzanie z góry i dołu), sprawdzić jego suchość  patyczkiem
  7. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok. pół metra upuścić (w formie) na stół, aby zapobiec opadaniu ciasta
  8. Następnie formę z ciastem należy odstawić do lekko uchylonego piekarnika aż do jego całkowitego wystygnięcia
  9. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy i wyjąć.
        
         A teraz można zabrać się za pyszne torty, ciasta z kremem i inne pyszności :)       Z mąką Tortową Stoisław zawsze udane wypieki!