Jesteś tutaj: Start Udany biszkopt
Pora na udany Biszkopt!
Potrzebujesz:
- 5 sztuk jajek (koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową)
- 110 g mąki pszennej Tortowej Stoisław
- 150 g cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
I do dzieła:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko na dnie)
- Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodawanie cukru po 1 łyżce nie przerywając ubijania
- Dodawać żółtka jedno po drugim, miksując i nie przerywając miksowania
- Do osobnych misek przesiać obie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach lub też wymieszać je delikatnie szpatułką aż do połączenie się składników, starając się, aby piana jak najmniej opadła
- Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy, wyrównać lekko wierzch, wstawić do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika, biszkopt piec ok. 30-40 min (piekarnik nastawiony na grzanie z góry i dołu), sprawdzić jego suchość patyczkiem
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok. pół metra upuścić (w formie) na stół, aby zapobiec opadaniu ciasta
- Następnie formę z ciastem należy odstawić do lekko uchylonego piekarnika aż do jego całkowitego wystygnięcia
- Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy i wyjąć.
A teraz można zabrać się za pyszne torty, ciasta z kremem i inne pyszności :) Z mąką Tortową Stoisław zawsze udane wypieki!