Czy kasze Pani zna?

Działania zapobiegające rozprzestrzenianiu się koronawirusa SARS-Cov-2 w Przedsiębiorstwie Zbożowo-Młynarskim „PZZ” w Stoisławiu S.A.

W związku z działaniami zapobiegającymi rozprzestrzenianiu się koronawirusa SARS-Cov-2, w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo pracowników Przedsiębiorstwa Zbożowo-Młynarskiego „PZZ” w Stoisławiu S.A. a także współpracujących instytucji i kontrahentów Zarząd Spółki, postanowił ograniczyć dostęp do zakładu oraz do biura Spółki aż do odwołania.

Część pracowników będzie wykonywać swoje zadania zdalnie, poza miejscem pracy. Dlatego zwracamy się do Państwa z prośbą, aby bieżące sprawy załatwiać drogą telefoniczną lub poprzez pocztę elektroniczną. Dane kontaktowe do komórek organizacyjnych znajdują się w linku www.stoislaw.com.pl w zakładce „Kontakt”.

W przypadku kierowców firm zewnętrznych wjeżdżających na teren Przedsiębiorstwa Zbożowo-Młynarskiego „PZZ” w Stoisławiu S.A.

prosimy o nieopuszczanie pojazdu bez uzasadnionej przyczyny. Wszyscy kierowcy firm zewnętrznych wjeżdżający na teren Spółki muszą być zaopatrzeni i ubrani w półmaski i rękawiczki ochronne.

O zmianach w organizacji pracy w Przedsiębiorstwie Zbożowo-Młynarskim „PZZ” w Stoisławiu S.A. informować  będziemy na stronie internetowej na bieżąco. Zdajemy sobie sprawę, że wprowadzone regulacje mogą powodować niedogodności i trudności organizacyjne, ale w tej szczególnej sytuacji zdrowie i bezpieczeństwo są wartością nadrzędną.

aktualne informacje i zalecenia na stronie: https://www.gov.pl/web/koronawirus

 Kontakt do Przedsiębiorstwa Zbożowo-Młynarskiego "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Centrala tel. +48 94 34 55 900 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Sekretariat tel. +48 94 34 55 940

 

Otwórz

Rejestracja użytkownika

*
*
*
*
*
*

* Pola wymagane.

Czy kasze Pani zna ?

Kasza to ziarno przystosowane do spożycia przez człowieka po ugotowaniu.
Kasza spożywana jest głównie w Polsce na Ukrainie, Białorusi i Litwie oraz w ograniczonej ilości w Rosji.
Kraje Europy „rozwiniętej” kaszy nie jadają zadowalając się ryżem i makaronem.    
Nasi przodkowie żywili się kaszą na długo przed sprowadzeniem ziemniaków z Ameryki. Kasza w naszym klimacie jest pożywna, bo w ziarnie jest wszystko potrzebne do wzrostu kiełka, a więc białko i minerały.                                                               
W okresie zimowym kasza stanowi szczególnie wartościowy składnik pożywienia. Zróbcie kiedyś próbę. Zamiast kanapek zjedzcie na śniadanie talerz kaszy manny Jest to bardzo ważne dla dzieci, które idą do szkoły. Kasza rano jest ciepłym sytym posiłkiem, który dziecko szybko zje. Najlepiej gotować kaszę mannę błyskawiczną.

W Polsce kaszę robi się z następujących zbóż:
Pszenica:                                
•    Kasza manna
Jęczmień:
•    Pęczak
•    Wiejska
•    Mazurska
•    Perłowa
Gryka:
•    Kasza gryczana palona.
•    Kasza gryczana nie palona (biała) – krakowska
Proso:
•    Kasza jaglana.

Najprostszą kasza jest pęczak. Jest to cały ziarniak obłuszczonego jęczmienia. Jeżeli ten ziarniak pokroi się grubo, to mamy kaszę wiejską. Jeśli pokroi się drobniej to otrzymujemy kaszę mazurską. Jeżeli natomiast pokrojony ziarniak poddamy procesowi wygładzenia na walcach otrzymujemy kaszę perłową składającą się z małych białych „perełek”.

Kasze gryczana i jaglana to obłuszczone orzeszki nasienne.