Kasza to ziarno przystosowane do spożycia przez człowieka po ugotowaniu.
Kasza spożywana jest głównie w Polsce na Ukrainie, Białorusi i Litwie oraz w ograniczonej ilości w Rosji.
Kraje Europy „rozwiniętej” kaszy nie jadają zadowalając się ryżem i makaronem.
Nasi przodkowie żywili się kaszą na długo przed sprowadzeniem ziemniaków z Ameryki. Kasza w naszym klimacie jest pożywna, bo w ziarnie jest wszystko potrzebne do wzrostu kiełka, a więc białko i minerały.
W okresie zimowym kasza stanowi szczególnie wartościowy składnik pożywienia. Zróbcie kiedyś próbę. Zamiast kanapek zjedzcie na śniadanie talerz kaszy manny Jest to bardzo ważne dla dzieci, które idą do szkoły. Kasza rano jest ciepłym sytym posiłkiem, który dziecko szybko zje. Najlepiej gotować kaszę mannę błyskawiczną.
W Polsce kaszę robi się z następujących zbóż:
Pszenica:
• Kasza manna
Jęczmień:
• Pęczak
• Wiejska
• Mazurska
• Perłowa
Gryka:
• Kasza gryczana palona.
• Kasza gryczana nie palona (biała) – krakowska
Proso:
• Kasza jaglana.
Najprostszą kasza jest pęczak. Jest to cały ziarniak obłuszczonego jęczmienia. Jeżeli ten ziarniak pokroi się grubo, to mamy kaszę wiejską. Jeśli pokroi się drobniej to otrzymujemy kaszę mazurską. Jeżeli natomiast pokrojony ziarniak poddamy procesowi wygładzenia na walcach otrzymujemy kaszę perłową składającą się z małych białych „perełek”.
Kasze gryczana i jaglana to obłuszczone orzeszki nasienne.