Zachwyceni egzotycznymi dodatkami do potraw, zapominamy o tym co jest naszym dobrem narodowym, czyli kasze jęczmienne oraz gryczane. Wiele osób kojarzy kasze wyłącznie z niechcianym krupnikiem, niezbyt lubianym w dzieciństwie. Tymczasem kasze są niedrogie, pełne odżywczych składników i co najważniejsze - można z nich przygotować różne, ciekawe posiłki. Istnieje przekonanie, że kasza to trudny i ciężki „zawodnik” do przyrządzenia, lecz nic bardziej mylnego. Większość wybiera kaszę w kartonikach, które mają gotowe torebki, wystarczy wrzucić do wrzątku. Poniżej kilka krótkich i szybkich kroków na smaczne przyrządzenie kaszy na sypko.
Co będzie nam potrzebne:
1. 1 filiżanka kaszy.
2. 2 filiżanki wrzątku.
3. Kostka bulionowa wg uznania drobiowa lub grzybowa (może być bulion przyrządzony domowym sposobem)
4. 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego.
5. Garnek z grubym dnem.
Sposób przyrządzenia: Dwie łyżki oliwy bądź oleju wlewamy do garnka z grubym dnem na małym ogniu. Na rozgrzany olej wrzucamy 1 filiżankę kaszy i prażymy przez około 3 minuty.
Kaszy z Młynów ze Stoisławia nie trzeba płukać!
Kostkę bulionową rozpuszczamy w dwóch filiżankach wrzątku, lub używamy dwie filiżanki domowego bulionu i wlewamy do prażącej się kaszy. Nie mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, przykrywamy zostawiając możliwość odparowania. Po tym czasie kasza jest gotowa i może być postawą przeróżnych dań – począwszy od sałatki, a kończąc na kaszowym bolognese.